Snö, Hygien och en allmänt skön dag!
Hej på er alla! Min dag har varit otroligt givande då jag jobbat mindre än halva dagen samt gått på en 5½ timmars livsmedelskurs om hygien och får betalt för att gå på den! Allt som allt har jag "jobbat" i 10 timmar utan att ha behövt göra så mycket som att prata lite, fika lite och skrivit lite, kan det bli bättre? Jag och Denise (min vän som jobbar med samma som jag)satt högst upp i sjukhuset och lyssnade, diskuterade och ställde frågor om hur viktigt det är med bra hygien när man jobbar med mat. Det var väldigt intressant och något som alla, inte bara de som jobbar med mat utan även de i sitt eget hem, borde ta del av eftersom man inte går säker från bakterier som kan bli så allvarliga att det kan leda till att du dör.
Camilla som vår kursledare hette, berättade om en händelse för flera år sedan i USA. En liten flicka på 6 år var med sin familj och åt hamburgare. Efter ca 2 dagar började hon må illa, fick feber och även blodig diarré. Hennes föräldrar förstod då att någonting inte var som det skulle och åkte iväg med henne till sjukhuset för att ta reda på vad som var felet. 5 dagar efter att hon ätit hamburgaren, fått symptomen och åkt in till sjukhuset så avled hon, bara 6 år gammal!
Nu ställer ni er frågan, vad var dödsorsaken?
Svar:
Killen som gjorde hamburgaren hade haft en dålig hygien, dvs han hade inte tvättat sig om händerna efter att han vart på toa och sedan gjort hamburgaren. Samt att "ugnen" som de färdiga hamburgarna ligger i för att inte bli kalla var endast på 45 grader. För att inte bakterier ska förökas och leva så måste temperaturen ligga på minst 60 grader, vilket det inte gjorde.
Slutsats:
På grund av dålig hygien plus för låg temperatur (bakterier förökas och gillar temp mellan +8grader och +47 grader celsius) så bildades mängder av bakterien EHEC som är en väldigt farlig och- dödshotande bakterie(men inte vanlig).
Men detta var bara en händelse av flera som vi fick höra om där människor haft dålig hygien när de arbetat med mat som då har fått på sig en massa bakterier som sen andra människor har ätit av och blivit så sjuka att de avlidit.
Så nästa gång du håller på med mat, tänk på hur viktigt hygienen är för nästa dödsfall kan vara på grund av att DU inte varit noggrann med hygienen!
Ja, för att komma tillbaka till den lyckade dagen då det för första gången Snöat som tusan, yey!, och jag som varit på en jätte bra kurs har fått lära mig en hel del bra saker som man inte annars vetat om. Imorse på jobbet innan jag och min arbetskamrat T drog till kursen så kom jag in i en Jul stämmning eftersom det var så vackert och mysigt med all den underbart vita snön som dinglade ner utanför köksfönstret. Mina kollegor(spec. E) ogillade dock min sångröst =P haha
Nej dags att avsluta, Ni får ha det bäst och tänk nu på bakterier i framtiden ;) pussssss!
Camilla som vår kursledare hette, berättade om en händelse för flera år sedan i USA. En liten flicka på 6 år var med sin familj och åt hamburgare. Efter ca 2 dagar började hon må illa, fick feber och även blodig diarré. Hennes föräldrar förstod då att någonting inte var som det skulle och åkte iväg med henne till sjukhuset för att ta reda på vad som var felet. 5 dagar efter att hon ätit hamburgaren, fått symptomen och åkt in till sjukhuset så avled hon, bara 6 år gammal!
Nu ställer ni er frågan, vad var dödsorsaken?
Svar:
Killen som gjorde hamburgaren hade haft en dålig hygien, dvs han hade inte tvättat sig om händerna efter att han vart på toa och sedan gjort hamburgaren. Samt att "ugnen" som de färdiga hamburgarna ligger i för att inte bli kalla var endast på 45 grader. För att inte bakterier ska förökas och leva så måste temperaturen ligga på minst 60 grader, vilket det inte gjorde.
Slutsats:
På grund av dålig hygien plus för låg temperatur (bakterier förökas och gillar temp mellan +8grader och +47 grader celsius) så bildades mängder av bakterien EHEC som är en väldigt farlig och- dödshotande bakterie(men inte vanlig).
Men detta var bara en händelse av flera som vi fick höra om där människor haft dålig hygien när de arbetat med mat som då har fått på sig en massa bakterier som sen andra människor har ätit av och blivit så sjuka att de avlidit.
Så nästa gång du håller på med mat, tänk på hur viktigt hygienen är för nästa dödsfall kan vara på grund av att DU inte varit noggrann med hygienen!
Ja, för att komma tillbaka till den lyckade dagen då det för första gången Snöat som tusan, yey!, och jag som varit på en jätte bra kurs har fått lära mig en hel del bra saker som man inte annars vetat om. Imorse på jobbet innan jag och min arbetskamrat T drog till kursen så kom jag in i en Jul stämmning eftersom det var så vackert och mysigt med all den underbart vita snön som dinglade ner utanför köksfönstret. Mina kollegor(spec. E) ogillade dock min sångröst =P haha
Nej dags att avsluta, Ni får ha det bäst och tänk nu på bakterier i framtiden ;) pussssss!
Kommentarer
Postat av: Louise
livsmedel är ett bra ämne, säger jag som ska bli livsmedelsagronom :)
Postat av: Louise
Det roliga är att jag precis sitter o läser i min fysiologibok om ett annat gift som bildas vid dålig hygien. Giftet heter botulinum och kan bildas vid dåligt hygien vid tex koncervering av köttvaror. Personer som drabbas förlamas, och dör pga kvävning om andningsmusklerna blockeras..Så är det..hahaha..På tal om dålig hygien ;)
Trackback